Suomalainen kiekkoihme maailmalla

300 tehopisteen raja rikki

Mikael Granlundin (s. 1992) jääkiekkoura Minnesota Wildissa on päässyt toden teolla vauhtiin tällä kaudella. Viimeisimpänä saavutuksenaan Granlund rikkoi vastikään 300 tehopisteen merkkipaalun. Kaiken kaikkiaan Granlund on 23. suomalaispelaaja joka 300 tehopisteen rajaan on yltänyt. Tällä hetkellä pelaavista pelaajista kuitenkin ainoastaan kaksi suomalaista on hänen edellään. Nämä ovat Mikko Koivu 680 pisteellä ja Valtteri Filppula 479 pisteellä.

Hankala alku

Aina ei Granlundin ura maailman vaativimmassa jääkiekkoliigassa ole ollut yhtä ruusuinen. Hänhän siirtyi uudelle mantereelle pian sen jälkeen kun oli voittanut Suomen väreissä maailmanmestaruuskultaa 2011. Alkutaipale oli takkuinen ja sen käynnistymistä haittasivat mm. pariin otteeseen sattuneet NHL-pelaajien työsulut. Ensimmäinen näistä sijoittui aivan Granlundin NHL-uran alkuun ja se siirsi hänen siirtymistään Minnesotan varsinaiseen joukkueeseen. Tuossa vaiheessa vielä huhuiltiin Granlundin paluusta HIFK:n riveihinkin, mikä tietysti olisi ollut mannaa ainakin kyseisen joukkueen faneille, jos ei SM-liigan faneille muutenkin. Näin ei kuitenkaan käynyt. Sen sijaan Granlund ilmoitti valmistautuvansa tulevaan NHL-uraansa MInnesotan farmiliigassa. Tämän päätöksen taustalla oli totuttautuminen NHL:n pienempiin kaukaloihin ja siten fyysisempään pelityyliin.

NHL:n fyysisyys tulikin Granlundille selväksi myöhemmin, kun hän sinne vihdoin siirtyi. Alku oli kaiken kaikkiaan hieman vaisu, siitäkin huolimatta että hänet oltiin valittu farmiliigassa vuoden tulokkaaksi. Pääsyy vaisuun alkuun varsinaisessa sarjassa oli loukkaantuminen, joka hidasti vauhtiin pääsyä. Jos loukkaantumisen mukanaan tuoma tehojen heikentyminen otetaan huomioon sujui alku silti ihan kiitettävästi.

Sittemmin päävammat hidastivat Granlundin etenemistä NHL-urallaan. Käänne parempaa tapahtui kun Granlundin paikka joukkueessa vaihtui laitahyökkääjäksi. Tätä roolia hän pääsi toteuttamaan jo Suomen maajoukkueesta tutun Mikko Koivun ketjussa. Tästä eteenpäin ura onkin sitten ollut nousujohteinen. Jopa siinä määrin että edelleen kohtalaisen nuoresta Granlundista on tullut joukkueen keskeinen voimatekijä. Jotain Granlundin tärkeydestä kertoo sekin, että vaikka hänen roolinsa on tällä hetkellä puolustavampi kuin aiemmin, on Wild kirjannut viidellä viittä vastaan 60 prosenttia vaarallisista maalipaikoista nimiinsä Granlundin ollessa jäällä.

Myös maaleja on syntynyt tällä kaudella ennätystahtiin. Granlundia enemmän maaleja kuluvalla kaudella ovat suomalaisista NHL-pelaajista iskeneet vain Colorado Avalanchen Mikko Rantanen ja Carolina Hurricanesin Sebastian Aho. Näistä Rantanen johtaa tällä kaudella koko liigan pistepörssiä. Suomalaisilla siis kulkee melko hyvin, muutenkin kuin Granlundin osalta.

Parantamisen varaakin löytyy

Granlund itse on tavoilleen tyypillisesti pysynyt nöyränä saavutuksistaan huolimatta. Hän itse näkee, että voisi pelata paremminkin. Samaa on sanonut myös Minnesota Wildin valmentaja Bruce Boudreau. Boudreaun mukaan Granlundin pelin taso ailahtelee vielä eri pelien välillä. Valmentajan näkemys on se, että kyse on enemmän pään sisäisistä kuin vaikkapa teknisistä asioista. Jos vain tahtoa löytyy, niin parempaankin päästään. Pitäisi siis laittaa itsensä täysillä likoon joka pelissä.

Nyt meneillään oleva kausi on Granlundille NHL:ssä seitsemäs. Juuri nyt näyttäisi siltä, että kaikki ennätykset on vielä mahdollista lyödä. Mies on nuori eikä mitä ilmeisimmin tunne vetoa paheisiin, jotka isossa maailmassa pelaajaa vaanivat. Tähän uskoo myös valmentaja. Samalla hän kuitenkin toivoo Granlundilta suoraviivaisempia otteita. Boudreaun näkemys on, että Granlundin pitäisi vähentää hienovaraisempia kikkailuja ja pelata aiempaa röyhkeämmin. Suomalaiseen jääkiekkohistoriaanhan Granlund jäikin paitsi ylipäätään mainion pelaamisen, myös kikkojen ansiosta. Näistä mainetta toi etenkin välierissä tehty ilmaveivimaali Venäjää vastaan. Tässä tempussa kiekko nostetaan mailan lavalle ja “veivataan” siitä yläkautta maaliin. Suomi voitti tuolloin Venäjän ja voittipa vielä maailmanmestaruudenkin. Granlundin ilmaveivi sai sekaisin niin selostaja Mertarannan kuin Suomen kansankin ja siitä tehtiin myös postimerkki.

Granlundin pelityyli on herättänyt ihastusta jo SM-liigavuosista lähtien. Etenkin on ihailtu hänen pelisilmäänsä, sekä kykyä päästää vastustaja lähelle ennen varsinaisen ratkaisun tekemistä. Samalla Granlundia on jo vanhastaan kritisoitu pienestä koosta ja tietynlaisen kovuuden puutteesta. Myös luistelutaitojen on katsottu voivan olla parempiakin. Tähän hän onkin hakenut nyt NHL-aikoinaan apua suomalaisilta jäätanssilegendoilta Susanna Rahkamolta ja Petri Kokolta. Ja ainakin tämän hetkisistä tuloksista päätellen apua on myös saatu.