Snooker-uutisia

Lihassairaudesta kärsivä Robin Hull jatkoon Pohjois-Irlannin avoimissa

Robin Hull on taistellut tiensä 32 parhaan joukkoon Pohjois-Irlannin avoimissa snooker-kisoissa. Hull sai kuluneen vuoden aikana tietää sairastavansa servikaalista dystoniaa. Kyseessä on niskan alueen lihaksiin kohdistuva sairaus. Oireina voi olla esimerkiksi pään virheasentoja ja lihasnykimistä. Snookerin peluun kannalta tauti on erityisen kiperä. Sen oireet nimittäin aktivoituvat mm. jännityksen ja keskittymisen aikana. Lihasten hienomotorinen toiminta ja kontrolli puolestaan ovat erityisen tärkeitä snookerin kaltaisessa, herkkyyttä ja tarkkuutta vaativassa lajissa.

Hull kertoi taudistaan vasta nyt. Oireita on kuitenkin ilmennyt jo pidemmän aikaa, mahdollisesti vuosia. Hull sanoo diagnoosin saamisen olleen tässä suhteessa jopa helpotus. Nyt hän ainakin tietää mistä oireet johtuvat. Samalla voidaan aloittaa myös asianmukainen hoito, joka pitää sisällään mm. fysioterapiaa ja mielen hallintaan liittyviä harjoituksia. Uran kannalta tauti voi silti olla kohtalokas. Hull on kuitenkin sanonut, ettei jätä lajia ainakaan ihan vielä. Snooker, ja etenkin siihen liittyvä kisaaminen, ovat ymmärrettävästi Hullille niitä tärkeimpiä asioita elämässä. Kuinka kauan hän voi toimintaa näiden parissa viettää, jää nähtäväksi.

Mark Allen ja Shaun Murphy Skotlannin avointen finaaliin

Shaun Murphy ja Mark Allen selvittivät tiensä Skotlannin avointen snooker-kilpailujen finaaliin. Kaksikon edellisestä kohtaamisesta onkin tässä vaiheessa kulunut jo melkein vuosi. Etenkin Mark Allen joutui koville pelissään turnauksen yllättäjää Daniel Wellsiä vastaan. Kamppailu Wellsin kanssa päätyi tiukimmin mahdollisin numeroin 6-5. Murphy sen sijaan voitti edeltävän ottelunsa Judd Trumpin kanssa selvemmin lukemin 6-3. Finaalia voi seurata ilmaiseksi Unibetin live-streamin kautta. Suuntaa suoraan siis sinne ja koe viihdettä lähes ilmaiseksi. Yhden euron talletus tilille riittää maksuksi. Pelaaminen ei ole pakollista.

Allen itse ei kokenut olevansa finaalin arvoinen. Hänen viikkonsa ennen ratkaisevaa peliä oli kulunut juopottelun merkeissä ja ottelua Wellsiä vastaan oli käyty krapulan sumentamissa tunnelmissa. Tästä syystä Allen kokee ettei ole hienon kilpailun arvoinen. Toisaalta hän sanoo, ettei aio kuitenkaan mennä ajoissa pehkuihin ennen finaalia. Omien sanojensa mukaan hän teki näin ennen ratkaisevaa karsintaottelua ja oli siitä huolimatta voinut pelissä todella huonosti. Voitto tulikin täpärästi ja melkoisen kirin ansiosta. Tästä “viisastuneen” Allen toteaa, ettei tee samaa “virhettä” enää uudestaan, vaan aikoo siemaista tuopin jos toisenkin ennen finaaliottelun päivää.

Daniel Wells puolestaan totesi Allenille hävityn pelin jälkeen, ettei ole missään nimessä katkera tappiostaan, siitä huolimatta, että johti ottelua parhaimmilaan 4-0, ennen Allenin karmaisevaa kiriä. Heti pelin jälkeen haastateltu Wells toteaa viikon olleen mitä mainioin ja oppineensa sen aikana paljon pelistä. Työtä on myös tehty runsaasti ennen kisoja, etenkin sen suhteen mistä kulmasta palloa katsoa. Wells totesi että aikoo palata kisoihin seuraavana vuonna entistä ehompana. Tulevaisuus siis siintää loisteliaana nuoren miehen silmissä.

Stephen Hendry palkintoehdokkaana omaelämäkerrallaan

Stephen Hendryn oma elämäkerta “Me and the Table” on ehdolla vuoden omaelämäkerraksi vuoden 2019 Sports Book Awardseissa. Palkintolautakunnan johtaja David Willis toteaa ehdokaslistan olevan pitkä ja täynnä mainioita teoksia, joten helpolla ei voitto kenties kuitenkaan tule. Stephen Hendry tunnetaan kaikkien aikojen menestyneimpänä snookerin pelaajana, mitä turnausvoittoihin tulee. Nykyisin hän on jo siirtynyt syrjään ammattilaisviheriöiden ääreltä, mutta pitää edelleen hallussaan monia ennätyksiä. Hän on mm. voittanut eniten maailmanmestaruuksia ja ranking-turnauksia ja tehnyt toiseksi eniten yli sadan pisteen lyöntisarjoja, joista 11 on 147 pisteen maksimibreikkejä. Hendryn uran kulta-aikaa oli 1990-luku. Mitä voitettuihin rahamääriin tulee, jää hän kakkoseksi Ronnie O’Sullivanille. Tämä tosin saattaa johtua siitäkin, että palkintosummat ovat ajan myötä kasvaneet. Joka tapauksessa niiden summat vaihtelevat, eivätkä tilastot näin ole niiden suhteen täysin vertailukelpoisia.

John Higgins lopettamassa ammattilaisuraansa

Snookerin nelinkertainen maailmanmestari John Higgins sanoo harkitsevansa lopettamista. Tämä siitä huolimatta, että hän kuluneenakin vuonna ylsi finaaleihin asti snookerin maaimanmestaruusmittelöissä. Syyksi lopettamiselleen Higgins on sanonut innon loppumisen. Hän kokee mielialansa painuneen maan tasalle viime aikoina. Higginsin mukaan hän viettää tätä nykyä vuorokaudet ympäri talossaan, mikä ei ole hyväksi henkiselle terveydelle. Harjoittelu oli siirrettävä kotioloihin, kun Higginsin vaimo aloitti osa-aikaiset työt, eikä siksi voi enää pyörittää lapsiperheen arkea.

Higginsin Skotlannin avoimissa pudottanut Alfie Burden pitää ratkaisua hölmönä. Hän olikin jutellut asiasta Higginsin kanssa ja tämä oli luvannut ettei tee hätiköityjä päätöksiä.