Koronasta uhka ammattiurheilijalle?

Kiinan Wuhanista joulukuussa maailmalle levinnyt COVID-19 eli koronavirus on iskenyt merkittävällä tavalla myös urheilumaailmaan. Suuria tapahtumia on peruttu ympäri maailmaa ja muun muassa kesän olympiakisat ja jääkiekon maailmanmestaruuskisat on siirretty hamaan tulevaisuuteen.

Koronaviruksesta uusia uutisia

Kisojen peruuntuessa ja tulojen romahtaessa ammattiurheilijoiden harteille onkin laskeutunut uusi huolenaihe. Uuden koronaviruksen tiedetään vaikuttavan erityisesti keuhkoissa. Nyt urheilumaailmassa on alettu epäilemään, että koronaviruksen sairastaminen voisi pahimmassa tapauksessa saada sairastuneen keuhkoissa aikaan peruuttamattomia vaikutuksia, jotka tietysti vaikuttaisivat merkittävällä tavalla myös huippu-urheilijoiden elämään ja uraan.

Viruksen toiminta poikkeaa bakteerista niin, että se tunkeutuu isäntäkudoksen sisälle ja tuhoaa sen. Tämän jälkeen se ottaa paikkaansa tuhoutuneessa solussa ja alkaa levitä. Tämän seurauksena keuhkoihin alkaa syntyä arpikudosta ja mikäli hapen siirtyminen ei enää kykene tapahtumaan normaalisti, potilas joutuu turvautumaan mekaaniseen hapensaantiin eli toisin sanoen hengityskoneeseen.

Vaikka koronaviruksesta ja sen toiminnasta saadaan tänä päivänä koko ajan lisää tietoa, oikean hoitomenetelmän ja rokotteen löytämistä on vaikeuttanut se, että virus on edelleen koko ihmiskunnalle varsin tuntematon tekijä. Edes alan parhaat tiedemiehet eivät osaa vielä sanoa, miksi virus iskee toiseen rajummin ja toinen taas selviää jopa täysin ilman oireita.

Koronaviruksen vaikutukset keuhkoihin

Vaikka viimeisimmät urheilu-uutiset jaksavat edelleen pitää kovimmatkin penkkiurheilijat ajan tasalla urheilumaailman uusimmista tuulista, samalla on selvää, että vuosi 2020 tulee olemaan ennen kaikkea poikkeava. Varmuudella ei voida sanoa, miten koronaviruksen jättämät jäljet tulevat vaikuttamaan keuhkojen toimintaan pitemmällä aikavälillä. Monet huippu-urheilijat ovat kuitenkin ehtineet jo kääntyä asiantuntijoiden puoleen, sillä huoli tartunnan jättämästä jäljestä maksimaalisessa hapenottokyvyssä on suuri.

Vakavissa tapauksissa on pystytty jo toteamaan, että keuhkokuvissa nähtävät muutokset ovat olleet merkittäviä. Huippu-urheilijalla kohdalle tässä syntyy siis teoriassa riski siitä, että koronavirus heikentää keuhkokudosta, jonka vuoksi maksimaaliseen kuntoon treenattu keho ei välttämättä enää palaudu entiselleen.

Samalla on kuitenkin syytä pitää mielessä, että hyväkuntoisella ja perusterveellä urheilijalla on aina muita pienempi riski sairastua vakavasti. Tälläkin hetkellä se, mitä viruksesta tiedetään, on se, että suurin osa perusterveistä nuorista ja aikuisista sairastaa sen hyvin vähäoireisena, jolloin seuraukset keuhkojen terveyden kannalta ovat minimaaliset.