Kimi Räikkösen kausi päättyi kosteissa merkeissä

Takana epävakaa kausi

Kimi Räikkösen viimeinen kausi Ferrarilla on saatu päätökseen ja palkinnotkin on jaettu. Jakogaalassa Pietarissa Räikkönen huvitti tai ihmetytti paikallaolijoita humalatilallaan, joka on selvästi havaittavissa paikalla kuvatuista videopätkistäkin.

Kaiken kaikkiaan kausi ei kenties ollut aivan sellainen kuin olisi voinut toivoa. Harmitusta aiheutti mm. pakotettu häviö saman tallin toiselle kuskille. Palkintopalleillakin Räikkönen kuitenkin ehti käväistä useampaan otteeseen. Pienoinen pettymys kauden kolmas sija kuskille itselleen silti taisi olla. Harmitusta aiheutti varmasti myös keskeytys viimeisessä kilpailussa. Keskeytyksen sattuessa Räikkönen oli sijalla neljä. Kilpailu siis eteni varsin mainiosti ennen tätä pakotettua lopettamista. Keskeyttämistä edelsi palaveri talliväen kanssa mikrofoninn välityksellä. Siinä Räikkönen kertoi kuinka ei enää saa autosta tehoja irti. Lopulta tallipäällikkö kehotti Räikköstä lopettamaan ajamisen.

Ajamisen loputtua loppui myös ura Ferrarilla. Kahdeksi seuraavaksi kaudeksi Räikkönen on pestattu Sauberille.

Kirjaprojekti Hotakaisen kanssa onnellisesti päätökseen

Paitsi kilpailut, on Räikköstä viime vuosina työllistänyt – tosin ilmeisesti varsin kohtuullisessa määrin – hänestä kirjoitettu kirja. Kirja on toteutettu yhdessä sen kirjoittajan Kari Hotakaisen kanssa. Kirjasta onkin tullut myyntimenestys heti sen ilmestyttyä ja se keikkuu nyt vuoden myydyimpien kirjojen kärjessä.

Hotakainen itse kuvaili kirjan kirjoittamista uransa oudoimmaksi ajaksi. Jo pelkkä pääsy Räikkösen sisäpiiriin vei vuosia. Hotakainen oli pommittanut Räikkösen edustajaa saamatta vastausta, kunnes menetti jo kokonaan toivonsa. Tästä toivonsa menettämisestä kului vielä vuosi, ennen kuin Räikkösen tiimistä otettiin yhteyttä. Silloin vastaus Hotakaisen pyyntöön oli myönteinen. Räikkönen suostui yhteistyöhön. Hotakainen itse on sanonut, että hänen tavoitteensa kirjan suhteen oli mennä oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Hän itse ei seuraa formuloita ja tietää niistä vain vähän jos sitäkään.

Kirjan nyt ilmestyttyä on molemmilla miehillä ollut hymy herkässä – olkoonkin että hymyt ovat kenties hieman pirullisia ja vinoja, kuten näillä kavereilla yleensäkin. Yhteistyö oli kuitenkin sujunut vaivatta ja jopa Räikkönen on kertonut kirjaprojektin sujuneen kivuttomasti. Eikä tuollainen luonteva yhteistyö ulkopuolisen silmissä niin oudolta tunnukaan. Molemmat miehethän ovat tunnettuja hieman syrjäänvetäytyvinä, kenties ujoinakin, kavereina.

Ja tällaiseksi kuva Kimi Räikkösestä kirjassa muodostuukin. Hotakainen onnistuu siinä selittämään myös Räikkösen niukan ulosannin parhain päin. Kyse ei ole töykeydestä tai ylimielisyydestä, vaan yksinkertaisesti siitä, että Kimillä asiat asettuvat arvojärjestykseen, eivätkä julkisuus tai haastattelutuokiot ole tuon arvoasteikon kärjessä, vaan vaimo, lapset ja perhe-elämä.

Siis se tavallinen suomalainen tarina. Ujo poika, joka maailman huipullakin kaipaa vain turvalliseen kotiin lähipiirin pariin. Toisaalta tarvitseeko sitä formulakuskilta juuri muuta odottaakaan. Miehen tehtävä on kuitenkin pääasiassa ajaa ympäri rataa niin lujaa kuin mahdollista. Ja tuohan hänen julkisuuskuvansa samalla melko realistista kuvaa meistä suomalaisista yleisemminkin, kansana.

Niin tai näin, Räikkösen ura on nyt yhdenlaisessa käännekohdassa tallivaihdoksen myötä. Miten Kimin ura Sauberilla lähtee käyntiin, sen nähdään ensi kesänä.